Een installatie van seriële objecten ‘Low-hanging clouds’ van Dik Box en ander werk in City Art Rotterdam (met foto’s van Iris Box www.irisbox.org)

Kunstenaar, vormgever en organisator Dik Box (1947) toont in City Art Rotterdam een nieuwe reeks objecten getiteld Low-hanging clouds.  Box opereert vanuit zijn atelier in Cruquius (Haarlemmermeer). Zijn beelden, mobiles, kinetische objecten of installaties die hij in opdrachtsituaties maakte, kun je op tal van plaatsen in het land vinden in de openbare ruimte in Nederland, van Bolsward tot  Rotterdam. In diezelfde openbare ruimte opereerde Box tevens regelmatig als organisator.

Vrij werk Als organisator heeft hij – in samenwerking met anderen –  een aantal spraakmakende grootschalige projecten georganiseerd zoals: ‘Beeldende kunst op schootsafstand van Haarlem’ in de Genieloods van het Kunstfort bij Vijfhuizen (2012), een gevelproject aan Schouwburg De Meerse (2004, Hoofddorp) en ‘Pionèri con tutti’, (Hoofddorp, 2001) om er maar een paar te noemen. Daarnaast zijn de beelden, objecten en (seriële) installaties van Box met regelmaat te zien in tentoonstellingen. Zo maakte één van zijn laatste installaties in april 2014  deel uit van de groepstentoonstelling ‘Mapping the Universe’ in De Vishal te Haarlem. Lang maakte Dik Box loodzware beelden, gemaakt van noest staal. Of beelden die hij samenstelde uit metalen kogels of staafjes; transparant ogend, maar loodzwaar. Vaak lijken deze beelden te verwijzen naar flora en fauna, maar dan wel op microniveau. Zo lijkt de kunstenaar geboeid door weekdiertjes die als een soort Barbapapa’s of Barbamama’s en de rest van de familie Barba elke vorm te kunnen aannemen. Of de lucide schoonheid van eencelligen. Het door Box ingezette materiaal voor deze objecten stond hier haaks op.

Nieuw spoor In City Art Rotterdam toont Dik Box nieuw werk,  seriële installaties uit kwetsbare elementen of zoals nu het geval is, een serie met objecten die elk zo licht zijn als een veertje. Een draadje volstaat om ze op te hangen. De metafysica van de Griekse filosoof Thales (640-540 v. Chr.) is de inspirator van deze laatstgenoemde werken. In het licht van diens ideeën over water dat aan alle begin van het leven staat, kwam Box op het thema ‘wolken’. De serie objecten die hier zuiver gevoelsmatig uit is ontstaan, vertegenwoordigt een symbolische, universele waarde waarbij de fascinatie van Box vooral uitgaat naar zaken als ongrijpbaarheid, turbulentie en werveling. Onveranderd is zijn werkwijze in de vorm van de opbouw uit eenvoudige elementen. De eerdergenoemde metalen kogels hebben plaatsgemaakt voor werken in hout. Een ander nieuw element is dat de beelden na assemblage vaak nog een kleur krijgen. Soms werkt Box met fluorescerende pigmenten en een andere keer met een meer ingetogen kleurenpalet, maar altijd monochroom.

City Art Rotterdam is een initiatief  voor beeld en geluid. City Art Rotterdam biedt kunstenaars, uit elke discipline, een podium.www.cityartrotterdam.nl  Chris Ripken is de drijvende motor achter City Art Rotterdam en toont zijn werk – een permanente expositie – op de 2e etage van deze bijzondere locatie. www.chrisripken.nl

Please follow and like Dik Box: